12 Şubat 2014 Çarşamba

DÜNYA MUTFAKLARI HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ


Dünya Mutfakları kavramı küresel, ulusal, yerel olarak bölgelere göre sınıflandırılmış yemek pişirme ve servis yöntemlerini tanımlar. Mutfak terimi, çoğunlukla belirli bir kültürle özdeşleşmiş karakteristik yemek pişirme yöntem ve gelenekleri anlamına gelmektedir. 

Dünya mutfakları kullanılan malzemeler, farklı iklim ve eko sistemler, pişirme yöntem yada gelenekleri ve kültürel yönlerden birbirinden farklılıklar gösterebilir. 

Yöresel yiyecek hazırlama adet ve gelenekleri ile kullanılan malzemeler sıklıkla belirli bir coğrafi bölgeye özgüdür ve yerel mutfaklar genellikle kaynaklandıkları bölgenin coğrafi adı ile adlandırılırlar. Son yüzyılda besin koruma, depolama üretim ve sevkiyat alanlarında kaydadeğer gelişmeler olmuştur ve günümüzde pek çok ülke, şehir ve bölgede kendi geleneksel mutfanının yanı sıra dünya mutfaklarına da erişim olanaklıdır. 

Çağdaş dünyada da yeni yeni mutfaklar oluşmaya devam etmektedir. 

1970'lerde ortaya çıkan ve farklı mutfaklara ait gelenekleri birleştirmesine rağmen bilinen hiçbir mutfak tarzına dahil edilmeyecek olan Füzyon Mutfağı bunlara örnek olarak gösterilebilir.
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder